Vitaliteit staat in de gemeente Gouda hoog op de agenda. Hoe blijven we mentaal en fysiek fit? Voor jou als mantelzorger belangrijk want als je in balans bent zorg je niet alleen goed voor jezelf, maar heeft ook jouw naaste daar indirect profijt van.

Om een moment te ontspannen en weer energie op te doen organiseren we inde Week van de Mantelzorg activiteiten rondom het thema ‘Blijf Vitaal’ van 10 t/m 14 november.

Op de Dag van de Mantelzorg, donderdag 10 november, geven we het startsein. In deze ‘Blijf Vitaal’ week zijn er verschillende mogelijkheden voor ontspanning en plezier, en kun je ook workshops volgen waarmee je het welzijn van je naaste kan verbeteren.

Bekijk hieronder het hele programma. Zit er iets tussen waarbij je wilt aansluiten? Klik dan hier om je aan te melden vóór 4 november.

Donderdag 10 november 2022

High Tea

Je van harte welkom bij de opening van de Week van de Mantelzorg met de symbolische overhandiging van de eerste mantelzorgattentie. Daarna ontmoeten we elkaar onder het genot van een High Tea verzorgd door het Bruisnest.

  • Datum: Donderdag 10 november
  • Tijd: 14.00 uur tot 16.00 uur, inloop vanaf 13.45 uur
  • Waar: Het Vijfde Huis, Jac. P. Thijsselaan 45, 2803 RT Gouda
Vrijdag 11 november 2022

Mandala tekenen

In deze workshop laat Frances Aarts je kennismaken met mandala tekenen. Het tekenen van een mandala kan rustgevend werken, dus neem er de tijd voor :-).

  • Datum: Vrijdag 11 november
  • Tijd: 10.00 uur tot 12.00 uur, inloop vanaf 9.45 uur
  • Waar: Ontmoetingscentrum De Walvis, Walvisstraat 1, 2802 SB Gouda
Zaterdag 12 november 2022

Verschillende ‘Blijf vitaal’ workshops

Om 9.30 uur ben je van harte welkom voor een ontspannende dag in Het Vijfde Huis. Je kan in de ochtend en in de middag mee doen met diverse workshops waarvoor je je op de dag zelf inschrijft tussen 9.30 -10.00 uur en tussen 13.00-13.30 uur.
NB. Voor de workshop ‘Speels Contact’ en ‘DrumTastic’ moet je vooraf eerder aanmelden. Hoe je dit doet staat bij de workshop zelf vermeld.

Let op: per workshop geldt een maximaal aantal deelnemers, dus wees op tijd voor je favoriete workshop. Uiteraard kun bij een andere workshop aanschuiven als er plaats is.

 • Datum: Zaterdag 12 november
 • Tijd: 9.30 uur tot 16.00 uur, vrije inloop
 • Waar: Het Vijfde Huis, Jac. P. Thijsselaan 45, 2803 RT Gouda
Ochtendprogramma:

10.00-12.00 uur Handmassage

Wist je dat je met een heerlijke massage de aanmaak van gelukshormonen en knuffelhormonen bevordert?  Handmassage zorgt voor een moment van rust voor zowel ontvanger als gever. Met een handmassage maak je letterlijk contact. Marieke Jacobs leert je hoe je je naaste een handmassage kan geven. In deze workshop oefen je met je mede-deelnemers.

 

10.00-12.00 uur Kleding Kleur

Haal het beste uit jezelf om de juiste kleuren en combinaties te gebruiken in je garderobe. Deze workshop wordt verzorgd door Judy van Buren.

 

10.00-12.00 uur Cacao ceremonie – Innerlijke Wijsheid

Alles begint met zelfliefde, een diepe verbinding met jezelf. En vanuit daar ook de verbinding met de ander.  De ceremonie wordt ingeleid door Anne Pijnenburg en Erwin de Boer. De eerste helft van de ceremonie kom je in beweging zo maak je contact met je lijf, de zetel van de zelfliefde. Na het ceremonieel nuttigen van de cacao gaan we over in de intuïtief geleide meditatie. En laten ze je door middel van oefeningen nog dieper de zelfliefde ervaren.

 

11.30 -12.15 uur DrumTastic

NB. Deze workshop is op een andere locatie, op 5 minutien afstand van het Vijfde Huis; Gymzaal aan de Coniferensingel24, 2803 JG Gouda.
Altijd al eens lekker willen drummen op een fitnessbal? DrumTastic is een swingende drum work-out op een fitnessbal van 75 cm. Dus wil je even je energie kwijt kom dan heerlijk mee swingen en drummen! NB. Voor deze workshop moet je je vóór 6 november inschrijven via deze link.

12.30-13.30 uur Lunch

Tussen de middag is er een Gezond Lunchbuffet verzorgd door Leefstijlcoach Rosemarie Teunissen. Voor de lunch vertelt zij jullie wat meer over de producten die we gaan eten. Welke voedingsstoffen bevatten de producten en welke positieve effecten hebben ze op je lichaam.

Na de lunch is Rosemarie aanwezig zijn in de centrale hal. Je kan haar vragen stellen rondom vitaliteit. Het invullen van een vitaliteitsscan of beweegcirkel zijn ook mogelijk. Zij denkt graag met je mee over een eerste stap die je kunt zetten om aan je vitaliteit te werken.

Middagprogramma:

14.30-15.30 uur Speels Contact

Zo onbevangen de wereld in kijken als een kind voor wie alles nieuw is, dat nog geen weet heeft van alle regels of ‘hoe het hoort’. Zo staat een clown ook in het leven. Hij maakt contact met alles en iedereen, zegt “Ja! En…” in plaats van “Ja, maar…” en leeft vanuit zijn hart, vol in het hier en nu.
In de workshop Speels contact ervaar je vanuit rust en spontaniteit wat je als mens allemaal al in huis hebt om contact te maken. Vanuit beweging, improvisatie-oefeningen en technieken uit de clownerie neem begeleider Annemarie je hierin mee. Laat je verrassen en stap na afloop weer met een leeg hoofd en een glimlach op je gezicht naar buiten!
In het dagelijks leven werkt Annemarie Kreté als miMakker en gaat zij -met rode neus op- op zoek naar een ingang om contact te maken. Contact met mensen waarvoor dat niet (meer) zo vanzelfsprekend is, zoals mensen met dementie of een verstandelijke beperking.
NB. Voor deze workshop moet je je vóór 6 november inschrijven via deze link.

 

13.30-14.30 uur Gyrokinesys®

Workshop door Studio Arienne Zwijnenburg.
Met de GYROKINESIS® methode kun je je lichaam trainen om beter in balans te komen. Sommige delen van je lijf worden overbelast en andere delen worden juist weinig belast of gebruikt. In deze training werk je aan mobiliseren, flexibeler maken, coördineren en het opbouwen van kracht in het lichaam. Iedere beweging voer je met aandacht uit. Je wordt soepeler en sterker, je houding verbetert. Je ervaart een betere balans, meer flow en je staat steviger in je schoenen.

 

14.45-15.45 uur Dansmeditatie

In deze workshop door Bram Boer ga je jezelf in beweging brengen. Zo ontstaat meer contact met wat er in je omgaat: alle gedachten, gevoelens en beleving van je lijf worden duidelijker. En misschien wel intenser. En dát is een mooie ingang om uiteindelijk stil te worden en bij jezelf stil te staan.

 

13.30-14.30 uur Shin Do – De reiki spiraal

Shin Do leert mensen ‘energie’ te zien en je innerlijke kracht te ontwikkelen en toe te passen.
Innerlijke kracht is een begrip dat velen gebruiken, terwijl maar heel weinig mensen het echt ontwikkeld hebben. Elk mens heeft het in zich krachtig te zijn, succesvol en te weten wat je wilt! Hoe word je krachtig, wat doe je met die kracht. Shin Do is een fantastische manier om met onze energie om te gaan. Om te leren ‘lezen’ en voelen dat we niets anders zijn dan energievelden in beweging en dat alle mensen om ons heen daarop reageren.

 

14.45-15.45 uur Lezing Astrologie – Astroadvies

Een persoonlijke horoscoop geeft inzicht in basiskwaliteiten, eigenschappen, talenten en lastige patronen. Transits (actuele doorloop van planeten) geven inzicht in de situatie nu en de mogelijke oorzaken en vooruitblikken. In deze lezing maak je kennis met de planeten, tekens, huizen en aspecten, al die symbolen die een astroloog gebruikt om jou meer inzicht te geven in wie je werkelijk bent en wat voor keuzes je in je leven kunt maken.
Altijd meer willen weten dan de weekhoroscoop uit de krant, dan is dit je kans!
Doorlopend programma

De gehele dag kan je terecht voor verschillende ontspannende behandelingen zoals Massage, Reiki, Stemvork energie en Energetisch healing. In de centrale hal kan je je hiervoor inschrijven op de dag zelf.

In de centrale hal kan je elkaar ook ontmoeten of even rustig nagenieten met een kopje koffie of thee.

Massage

  • Denk hierbij aan een ontspannende hoofd, schouder of rug massage. Er staan verschillende masseurs en masseuses voor je klaar!

 Reiki

  • Het Japanse woord Reiki bestaat uit twee karakters: ‘rei’ dat ‘zonnekracht’ betekent en ‘universeel’ of ‘spiritualiteit’ en ‘ki’  wat ‘energie’ of ‘levenskracht’ betekent. Reiki verlicht bestaande blokkades en genereert meer rust en ontspanning op lichaam en geest. Je komt weer in contact met je eigen ik, je kern van waaruit je handelt. Dit leidt er uiteindelijk toe dat je beter in je kracht komt en effectiever functioneert vanuit een meer ontspannen en evenwichtige levenshouding.

Stemvorkenergie

  • Een behandeling met stemvorken kan zowel rustgevend als energie-gevend werken, net wat jouw behoefte is. Stemvorken werken met een bepaalde trilling, vergelijkbaar met die van klankschalen. De stemvork wordt op of bij je lichaam geplaatst en de zachte trilling voel je door je hele lichaam. Afhankelijk van de verschillende frequenties die gebruikt worden kun je je overgeven aan een heerlijke ontspanning of kun je je energiepeil weer opladen.
Afsluiting

Om 15.45 uur sluiten we met elkaar de dag af.

Maandag 14 november 2022

Fittest

Tussen 16.30 en 17.30 uur verzorgt SPORT.GOUDA een fittest. De fittest bestaat uit een aantal oefeningen waarbij alle facetten van fitheid gemeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan knijpkracht, bloeddruk, balans en coördinatie.
De mensen die bij de Senior Games zijn geweest kunnen kijken of ze vooruit zijn gegaan. Voor deelnemers die voor het eerst komen is het een 0-meting.

Na je test wacht er een heerlijke gezonde smoothie op je.

NB. Voor deze workshop moet je je vóór 4 november inschrijven via deze link.

 • Datum: Maandag 14 november
 • Tijd: 16.30 tot 17.30 uur, inloop vanaf 16.15 uur
  • 1ste blok om 16.30 uur;
  • 2de blok om 16.45 uur
  • 3de blok om 17.00 uur
  • 4de blok om 17.15 uur
 • Waar: Dick van Dijk Hal, Toepad 2, 2803 WH Gouda

Vragen?

Neem dan contact op met de coördinator informele zorg van Mantelzorgcentraal.

Karin de Jong
Telefoon: 088 0234225
Mobiel: 06 42252570
Werkdagen: maandag; dins- en donderdagochtend 

Graag tot ziens in de Week van de Mantelzorg!