Ondersteuning voor studerende mantelzorgers

Studerende mantelzorgers kunnen bij hun studieadviseur terecht als zij in problemen dreigen te komen door de combinatie van studie en mantelzorg. Een studieadviseur kan dan op maat ondersteuning bieden. Bij studievertraging door mantelzorg kunnen studenten een beroep doen op het profileringsfonds van de onderwijsinstelling voor een financiële compensatie.

Dit blijkt uit een kamerbrief van het ministerie van OCW (Onderwijs Cultuur Wetenschap) uit november 2016. Hierin geeft OCW aan dat persoonlijke omstandigheden zoals mantelzorgtaken een rol moeten spelen in de manier waarop de student behandeld wordt.

Kamervragen

Kamerlid Futselaar (SP) stelde 13 juni jl. Kamervragen aan het ministerie van OCW. Aanleiding was het onderzoek van de HvA naar jonge mantelzorgers van hogescholen en universiteiten. Jonge mantelzorgers mét zorgtaken verzuimen aanmerkelijk vaker op school (56%). Bij jonge mantelzorgers zonder zorgtaken is dit ‘slechts’ 22%. Lector Rick Kwekkeboom pleit voor het beter faciliteren van mantelzorgers door hoger onderwijsinstellingen.

Advies voor onderwijsinstellingen en gemeenten

Mezzo vindt het belangrijk dat ook jonge mantelzorgers zich erkend en ondersteund voelen, zodat zij naast het zorgen genoeg tijd hebben voor hun studie en hobby’s. Dit kan bereikt worden door te praten met jonge mantelzorgers over hun behoefte en het bieden van een passende oplossing.

Onderwijsinstellingen kunnen een onderwijscontract diversiteit afsluiten voor studenten die door familieomstandigheden klem komen te zitten. (Zoals onderwijscontract topsport, of studeren met een functiebeperking)

Gemeenten kunnen sturen op jonge mantelzorgvriendelijke scholen en ervaringsmaatjes voor jonge mantelzorgers. Zij kunnen een steunpunt mantelzorg hier opdracht voor geven.

Signalen

Minister Jet Bussemaker vindt dat er geen signalen zijn die wijzen op structureel onvoldoende ondersteuning door hogescholen, universiteiten en mbo-instellingen. Zij vindt wel dat de instellingen alert moeten zijn dat zij voldoende ondersteuning en flexibiliteit bieden aan studerende mantelzorgers. Dat schrijft de minister in haar reactie op Kamervragen van Futselaar (SP) over de combinatie studie en mantelzorg.

Meer informatie

bron: www.mezzo.nl