Onafhankelijke wijkverpleegkundige is er ook voor u

Als wijkverpleegkundigen van Plicare mogen we een artikel schrijven voor de Mantelzorgercentraal. Een hele eer omdat u, als mantelzorger, voor ons altijd een belangrijke ‘collega’ bent! In de zorg voor uw dierbare bent u als geen ander op de hoogte van de situatie van onze cliënt en kunt u vaak aanvullen wat onze cliënt ons niet kan of durft te zeggen.

Wie zijn we en wat doen we?

Maar laat ik ons eerst voorstellen: wij zijn Janet Sayfaoui (Gouda Oost janet.sayfaoui@plicare.nl, telefoon: 06 29017889), Carla Jochems (Gouda West, carla.jochems@plicare.nl, telefoon: 06-20417758) en Linda Hart (Gouda Noord, linda.hart@plicare.nl, telefoon: 06 144 949 89). Als wijkverpleegkundigen van Plicare zijn wij onafhankelijk en zijn wij verbonden aan de Sociale Teams van de gemeente Gouda. Wij werken intensief met hen samen zodat we de verscheidenheid aan vragen die gesteld worden, zo goed mogelijk kunnen beantwoorden. Het is gebleken dat door de korte lijnen in deze samenwerking uw vraag vlot wordt beantwoord. Ook zijn we op de hoogte van de vrijwilligersorganisaties die actief zijn binnen en buiten de wijk. Zo kunnen er  regelmatig hulpvragen worden opgepakt zoals een boodschapje doen, hond uitlaten, schoonmaakklusje enz. Ook dit zou de mantelzorger kunnen ontlasten.

Geen indicatie nodig

De zorg die wij geven hoeft niet geïndiceerd te worden. Dit betekent dat iedereen die een vraag heeft over de zorg of welzijn, rechtstreeks en kosteloos bij ons terecht kan.

U kunt ons direct benaderen met uw vragen. Ons eerste doel is natuurlijk om uw vraag te beantwoorden, daarnaast bieden we een luisterend oor en denken we mee als dat nodig is. Wij staan u telefonisch te woord en in dit gesprek kijken we samen met u of de vraag telefonisch beantwoord kan worden of dat een huisbezoek beter past. Tijdens dit huisbezoek kunnen praktische vragen gesteld worden maar ook kan het fijn zijn uw hart te luchten bij een professional die met u meedenkt. Soms blijkt dat er professionele hulp ingezet moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ondersteuning van lichamelijke verzorging. Het gebeurt niet zelden dat één partner de andere partner helpt bij bv. de douchebeurt. Dit gaat over het algemeen prima zolang er niet te veel beslag gelegd wordt op de partner. Als de hulpvragen voor de mantelzorger te veel worden kan het gebeuren dat deze mantelzorger overbelast raakt. Een oplossing kan dan bijvoorbeeld zijn om ondersteuning bij douchen door een thuiszorgorganisatie in te zetten.

We weten de weg

Zorgland lijkt soms een oerwoud waar je makkelijk in verdwaalt. Wij zijn bekend met de meeste thuiszorgorganisaties in Gouda en ook met de wijkverpleegkundigen die bij een hulpvraag rechtstreeks benaderd kunnen worden. Wij kunnen contact opnemen met desbetreffende zorgorganisaties en de zorgaanvraag organiseren. De lijnen tussen de Plicare verpleegkundigen en de thuiszorg zijn kort.

Uiteenlopende vragen en situaties

In de loop van de jaren hebben we in veel situaties ondersteuning kunnen bieden. De vragen lopen sterk uiteen; bijvoorbeeld: welke financiële voordelen zijn er voor mij als mantelzorger? Maar ook ‘grotere’ vragen als de dochter die belt en zorgen heeft over haar vader: “Mijn vader begint steeds vergeetachtiger te worden, hij woont zelfstandig, heeft huishoudelijke hulp en kan nog alles zelf. Hij belt mij wel meerdere malen op een dag over zaken die hij niet meer weet. Ik heb een baan en een gezin. Ik probeer  zoveel mogelijk bij hem langs te gaan en zijn telefoontjes te beantwoorden maar het water staat mij aan de lippen”.

Omdat wij vrij zijn om zorg in te zetten die niet geïndiceerd hoeft te worden, hebben we de vrijheid om regelmatig op huisbezoek te gaan en zo een band op te bouwen en te kijken of de mogelijkheid zich voordoet om deze vader te motiveren tot nader onderzoek en te kijken hoe we escalatie kunnen voorkomen.
Eèn van de mooiste voorbeelden van ondersteuning die ik heb mogen bieden was aan een jonge vrouw wiens echtgenoot terminaal ziek was. Zij wilde de laatste zorg zoveel mogelijk zelf oppakken maar voelde zich onzeker. Samen met de huisarts en in een later stadium een vrijwilligster van de Terminale Thuiszorg heeft deze vrouw haar man tot het laatst kunnen verzorgen. Zij kijkt nu terug op een periode van afscheid waarin zij, samen met haar man en kinderen, deze laatste fase hebben kunnen doormaken.

Samen met  Mantelzorgcentraal en het Sociaal Team organiseren we gedurende het jaar  themabijeenkomsten en De Dag van de mantelzorger. Wij proberen er dan alle drie te zijn. Dan kunnen we u persoonlijk ontmoeten en in gesprek gaan. En onze dankbaarheid uiten voor u als mantelzorger, voor wat u doet voor uw naaste en uw omgeving. En wanneer het u iets teveel wordt staan wij met z’n allen voor u klaar!

Groet van Carla, Janet en Linda

Annuleringen en maatregelen vanwege de Coronacrisis

De regering en het RIVM heeft via richtlijnen aangegeven wat wij, inwoners van Nederland en dus ook in onze eigen regio, wel of niet kunnen doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Alle bijeenkomsten en mantelzorgcafé’s van Mantelzorgcentraal zijn tot tenminste 6 april geannuleerd. Dit geldt ook voor de activiteiten van onze netwerkpartners zoals ZoSamen, Palet Welzijn, Transmuraal netwerk, Rivierduinen, Alzheimer Nederland en meer.

Huisbezoeken en afspraken op locatie worden in de regel telefonisch of digitaal opgepakt.

Al deze maatregelen hebben veel invloed op het dagelijks leven van mantelzorgers en hun naasten. Uw partner blijft bijvoorbeeld noodgedwongen thuis van de dagbesteding, u durft niet naar uw moeder die op leeftijd is of u kunt met uw klachten niet bij de huisarts terecht omdat het geen spoed is.

Het is een moeilijke tijd voor ons allemaal. We moeten er met elkaar mee om zien te gaan en elkaar zoveel mogelijk helpen. Schroom niet om binnen uw eigen netwerk om hulp te vragen. Mensen in uw directe omgeving vinden het vaak fijn als ze iets kunnen betekenen.

Ook wijzen wij u naar de contactpunten voor mantelzorgers in onze regio:

Bodegraven-Reeuwijk

Ondersteuning via Sam Welzijn
T. 0172-614500
E. info@samwelzijn.nl

Gouda

Ondersteuning via het Sociaal Team Gouda
T. 088- 900 4321
E. info@sociaalteamgouda.nl

Waddinxveen

Ondersteuning via Wadwijzer/Mantelzorcentraal Waddinveen
T. 088 0234 226
E. waddinxveen@mantelzorgcentraal.nl 

Zoetermeer

Ondersteuning via Mantelzorgcoördinatoren ZoSamen/Mantelzorgcentraal Zoetermeer
T. 06 27 291 464
E. zoetermeer@mantelzorgcentraal.nl

Nuttige links en lokale initiatieven

Lokaal:

Geannuleerd in verband met het Corona-virus

In verband met de risico’s van verspreiding van het Corona-virus hebben wij besloten het Mantelzorgcafé in Zoetermeer van dinsdag 17 maart geen doorgang te laten hebben.

Mantelzorgers, maar vooral degene die naast hen staan en voor wie zij zorgdragen zijn vaak kwetsbaar. En ook al komen we niet bijeen met veel personen, willen wij elk risico vermijden en worden deze bijeenkomsten geannuleerd.

Wij hopen op uw begrip hiervoor.

Houd onze website in de gaten voor nieuw over het al dan niet doorgaan van komende bijeenkomsten.

 

Waardering 2020 van de gemeente Gouda

De gemeente Gouda is blij met jouw inzet als mantelzorger. Jij bent namelijk onmisbaar!  Als waardering voor al jouw zorgen ontvang je vanuit de gemeente Gouda de Rotterdampas. Ben jij aangemeld als mantelzorger in Gouda? Dan ontvang je een mail met jouw registratiebewijs, regelingen voor mantelzorgers en een vouchercode om de Rotterdampas kosteloos aan te vragen.

Lees verder over de waardering voor alle Goudse mantelzorgers.

 

Documentaire ‘Wei’ toont het verborgen leed van mensen met dementie en mantelzorgers

De documentaire ‘Wei’, waarin filmmaker Ruud Lenssen het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders heeft vastgelegd, is vanaf 6 januari ook te zien bij Cinema Gouda. De film is een succes in Zuidoost Nederland, waar de film veel indruk maakt op het publiek. Eerder ging de film in première op het prestigieuze documentairefestival IDFA en behoorde daar tot de top15 publieksfavorieten.

Impact van dementie op het hele gezin

‘Wei’ toont de impact van dementie op een gezin. In zijn eentje filmde Ruud Lenssen (33) zijn ouders gedurende de laatste twee jaar dat zijn vader nog thuis kon wonen. Zijn werkwijze levert een zeer intieme film op waarmee Lenssen de worsteling rondom dementie en mantelzorg bespreekbaar wil maken: “De angst, de onzekerheid, de schaamte, de frustratie, het zit allemaal in de film. Om het vaak stille lijden van mantelzorgers zichtbaar te maken wilde ik die pijn zo eerlijk mogelijk weergeven. Ons zorgstelsel zit zo in elkaar dat er een enorme druk ligt bij mantelzorgers. In de film zie je wat dit voor een gezin betekent.”

De rode draad in ‘Wei’ is het paradijsje dat vader Jac heeft gecreëerd: een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk en Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen. Juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Moeder Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. De zorgen voor haar man worden groter en ze moet steeds meer van haar eigen leven opgeven. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid. Desondanks wil ze Jac thuis verzorgen, zo lang het kan. Maar terwijl Jac probeert vast te houden aan zijn paradijs komt een onvermijdelijk afscheid dichterbij.

Nog tot en met 24 januari is de ‘Wei’ te zien bij Cinema Gouda in de 50+bios voor een gereduceerd tarief van € 8,00

Vrijdag 17 januari om 11:00 uur

Dinsdag 21 januari om 19:00 uur

Vrijdag 24 januari om 11:00 uur

Brussengroep Speciaal voor mij!

‘Mijn broertje krijgt alle aandacht, dat vind ik soms best lastig‘ , ‘Hoe moet ik mijn vriendinnen over mijn zus vertellen?‘, ‘Ik hou van mijn broer maar ik schaam me ook wel eens‘

In een gezin waar één van de kinderen een beperking heeft gaat het er vaak anders aan toe dan bij ‘doorsnee’ gezinnen. Als broer of zus van iemand met een beperking is dat niet altijd even makkelijk. In september 2019 start Mee Plus Midden-Holland in Gouda de brussengroep ‘Speciaal voor mij!’ voor kinderen van 8-12 jaar die een broer(tje) of zus(je) met een beperking hebben.

Heb jij een broer of zus met een beperking? Misschien vind je het moeilijk om over je broer of zus met je vrienden of familie te praten. Dat doe je niet zomaar. Vraag je je wel eens af waarom je broer/zus zo doet? Dat en nog veel meer bespreken we in de cursus.

Brussengroep Speciaal voor mij!

Een brussengroep is een groep waar broers en zussen van kinderen met een beperking elkaar kunnen ontmoeten. In de cursus komen kinderen spelenderwijs met elkaar in contact, krijgen informatie over de beperking(en) van de broer/zus en doen leuke activiteiten samen.

Voor wie:

Voor jongens en meisjes van 8 tot 12 jaar uit de gemeente Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen die een broer(tje) / zus(je) hebben met een beperking.

Waar:

MEE Plus Midden-Holland
Tielweg 3
Gouda

Start:

Ouderbijeenkomst op dinsdagavond 10 sept, van 19.30-20.30 uur. Cursus zelf start op woensdagmiddag 11 september.

Hoe vaak:

De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten. Vooraf is er op dinsdagavond 10 september van 19.30-20.30 uur een ouderbijeenkomst. Daarna op woensdagmiddagen van 13.15 – 14.45 uur op de data:

11, 18 en 25 september en 2, 9 en 16 oktober 2019

Kosten:

Geen

Aanmelden:

Wil je je (kind) aanmelden of wil je meer informatie? Dit kan bij het Servicebureau van MEE via E: servicebureau.mh@meeplus.nl of T: 0182-520 333
Mochten de data niet schikken en heb je wel interesse, neem dan contact op met MEE.

jonge mantelzorger

Ook de jonge mantelzorger hoort er gewoon bij!

Magazine de Mantelzorgercentraal

Voor deze lente-editie van de Mantelzorgercentraal hebben we als hoofdthema psychische kwetsbaarheid gekozen. Een lastig thema, zeker omdat de term zoveel verschillende en vaak persoonlijke kwetsbaarheden omvat. Én omdat het voor veel mensen eigenlijk nog steeds niet duidelijk is wat de deze aandoening precies inhoudt.

Verder in het magazine:

  • Burn-out, het is een vrij modern begrip. Maar het is niet, zoals veel mensen nog steeds denken, alleen een aandoening van onze tijd.
  • Lokaal nieuws uit Waddinxveen, Gouda, Reeuwijk-Bodegraven en Zoetermeer.
Voorkant magazine voorjaar 2019

Klik op de afbeelding om het magazine te downloaden.

 

 

 

 

Gun mantelzorgers een week vrij per jaar, zonder gedoe

Magazine Margriet en MantelzorgNL willen graag dat mantelzorgers tenminste één week per jaar mantelzorgvrij kunnen zijn – en dat zonder regelgedoe. Daarom roepen Margriet en MantelzorgNL iedereen op om de petitie te ondertekenen op: www.margriet.nl/mantelzorgpetitie

Er zijn in Nederland 4,4 miljoen mantelzorgers. Een deel van deze mantelzorgers geeft aan zich overbelast te voelen. Het regelen van vervanging, zodat ze weer even op adem kunnen komen, blijkt vaak heel moeilijk te realiseren.

Omdat voor mantelzorgers onduidelijk is waar ze terechtkunnen en vervangende zorg ook nog eens weinig beschikbaar is. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit moet anders, vinden Margriet en MantelzorgNL.

Mantelzorgers verdienen een weekje vakantie zonder zorgen en gedoe. Dat verdienen ze dubbel en dwars.

We willen dat elke mantelzorger die een week mantelzorgvrij wil zijn, dit bij één aanspreekpunt op een eenvoudige manier kan regelen.

Wij willen dat de mantelzorger zich niet druk hoeft te maken wie het achter de schermen regelt – gemeente of zorgverzekeraar – maar zorgeloos een weekje vrij van taken kan zijn.

Wanneer een mantelzorger zich meldt, verwachten we iemand die meedenkt en het mogelijk maakt, in plaats van een af- of verwijzing.

Teken dus deze petitie! Ga naar www.margriet.nl/mantelzorgpetitie.

Waardering 2019 van de gemeente Gouda

De gemeente Gouda is blij met jouw inzet als mantelzorger. Jij bent namelijk onmisbaar! Ben jij aangemeld als mantelzorger in Gouda? Dan ontvang je komende week een brief met jouw registratiebewijs en regelingen voor mantelzorgers. Bewaar deze brief goed! Als waardering voor al jouw zorgen ontvang je vanuit de gemeente Gouda de Rotterdampas. Daarnaast kun je gebruik maken van het Vierstroomledenaanbod.

Lees verder over de waardering voor alle Goudse mantelzorgers.

 

Cursus voor kinderen van ouders met psychische problemen – Gouda

In januari 2019 start er een cursus voor kinderen van ouders met psychische problemen en kinderen van verslaafde ouders. Deze kinderen, vaak afgekort tot KOPP/KVO, merken veel van de problemen van hun ouders.

Tijdens deze cursus leren kinderen wat de ziekte van hun ouder inhoudt, en hoe zij er mee om kunnen gaan. Ze ervaren de steun dat ze niet de enige zijn met dit probleem.

In de groep kunnen de kinderen vragen stellen en met elkaar praten over thuis. We gaan het hebben over onderwerpen als:

jonge mantelzorger

  • Wat voor leuke dingen heb je meegemaakt?
  • Welke dingen waren misschien niet zo leuk?
  • Waarom doet je vader of moeder zo?
  • Met wie zou je nog meer kunnen praten?

Er worden veel leuke dingen gedaan waar de kinderen ook iets van leren, zoals een spel, iets oefenen, video kijken en tekenen.

Voor wie

Kinderen van 8 tot en met 12 jaar die een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of verslaving.

Wanneer

Donderdag 31 januari 2019

Waar

Boelekade 19, Gouda

Kosten

Geen

Aanmelden en informatie

Via e-mail preventie.kinderenenjeugd@rivierduinen.nl of bel met telefoonnummer 0182 – 56 05 25.

Deze cursus bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten. Zowel ouders als verwijzers kunnen kinderen aanmelden.

Ook de jonge mantelzorger hoort er gewoon bij!