Soms kan de zorg te zwaar worden. Bijvoorbeeld wanneer het niet meer voldoende is om ondersteuning van het netwerk of van een vrijwilliger te krijgen. Dan is het beter dat de zorg tijdelijk wordt overgenomen door professionele zorgverleners. Degene voor wie je zorgt, gaat dan naar een dagopvang of logeeropvang. Bekijk hieronder de mogelijkheden in Gouda.
Dagopvang
Ben je op zoek naar professionele opvang? Dan is de dagopvang een mogelijkheid. Hier worden activiteiten aangeboden. Er is professionele begeleiding en indien nodig ook verzorging. Deze dagbesteding zorgt voor structuur in het dagelijks leven en het zorgt ervoor dat iemand zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Je kunt dagopvang aanvragen bij jouw gemeente, via het Wmo loktet.
Woont iemand voor wie je zorgt thuis met een Wet langdurige zorg (Wlz) indicatie? Ga dan voor meer informatie naar het zorgkantoor.
Logeeropvang
Logeeropvang is kortdurend verblijf in een zorginstelling. Iemand is er dan een nachtje of een weekend weg mét professionele zorg. Ondertussen heb jij even tijd voor jezelf. Er zijn veel verschillende organisaties die logeeropvang aanbieden. Zo zijn er bijvoorbeeld woonvormen, logeerhuizen en zorginstellingen en -boerderijen.
- Logeeropvang regel je via de gemeente. Het is een vorm van ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke opvang (Wmo). De voorwaarde is dat je eerst probeert een probleem op te lossen met hulp uit je eigen omgeving of een vrijwilliger. Lukt dat niet, meld je dan bij het Wmo loket aan voor logeeropvang. De gemeente kijkt of logeeropvang geschikt is.
- Woont iemand voor wie je zorgt thuis met een Wlz indicatie? Dan kan de gemeente je doorverwijzen naar het zorgkantoor.
- Je kunt ook kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met een pgb kan je zelf een aanbieder van logeeropvang uitzoeken.
Iedere situatie is anders waardoor er niet één oplossing is. Wil je dat iemand met je meedenkt? Neem dan contact op met het Sociaal Team Gouda.
Activisie
Activisie biedt onder andere activiteiten aan voor mensen met een NAH (Niet aangeboren hersenletsel) en begeleiding met de (nieuwe) veranderingen in jouw leven. Waar loop jij in het dagelijks leven tegen aan?
Activisie helpt je bijvoorbeeld structuur aan te brengen. Er wordt vooral gekeken wat haalbaar is. Ze zijn er ook voor individuele begeleiding bij jouw thuis. Daarnaast kunnen ze je ook helpen bij arbeidsre-intergratie.
ASVZ
De organisatie ASVZ is 5 dagen per week geopend voor jongeren/volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij bepalen samen met jongeren/volwassen het programma. Ze richten zich op wat mensen met een beperking wél kunnen en doen dat op allerlei vlakken: welzijn, wonen, dagbesteding, financiën en relaties.
De Rotonde
Bewoners van Gouda Noord kunnen terecht bij De Rotonde. Deze locatie voor dagbesteding is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Bij De Rotonde kunnen deze mensen elkaar ontmoeten en deelnemen aan activiteiten. Ook heeft de Rotonde een huiskamer met bibliotheek waar bezoekers boeken kunnen ruilen. Daarnaast is er een keuken, een verzorgingsruimte en een tuin en zijn er twee terrassen.
Boerderij Gouda
Boerderij Gouda is een kleinschalige zorgboerderij voor mensen met een verstandelijke beperking. Het bedrijf heeft melkkoeien, varkens, schapen, kippen, zuivelbewerking, een winkel en een moestuin. Jongeren/volwassenen met een verstandelijke beperking kunnen hier wonen en werken.
Kinderdagcentrum Bloemendaal
Kinderdagcentrum Bloemendaal is voor kinderen en tieners met een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke of meervoudige beperking. Deze kinderen kunnen door hun beperking (nog) niet naar school. Iedere dag heeft het kinderdagcentrum ongeveer 45 bezoekers. Zijn doen allerlei activiteiten in de wijk, zoals wandelen, boodschappen doen of de post wegbrengen.
De Klup Gouda
De Klup Gouda biedt vrijetijdsactiviteiten aan zoals spel, muziek, sport en creatieve activiteiten. Deze zijn bedoeld voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking, jong en oud. De Klup richt zich ook op activiteiten in en voor de buurt, samen met andere organisaties.
Gastgezinnen Midden Holland
In een gastgezin is een kind of volwassene met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke beperking heel erg welkom. Hierdoor kunnen ouders even op adem komen zodat ze ook wat extra aandacht aan hun andere kinderen besteden. Bekijk de website over deze gastgezinnen Midden-Holland.
Buurtpunt Zoutman
Buurtpunt Zoutman is een ontmoetingsplek in de wijk Kort Haarlem, in de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond van woonlocatie Karnemelksloot. In dit wijkcentrum kunnen buurtbewoners terecht voor een gezellig praatje, een activiteit, een kop koffie of thee of een maaltijd. Voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel is er bijvoorbeeld een gezellige avond in de vorm van Café Change. Onder het genot van een hapje en een drankje worden er spelletjes gedaan.
Logeerhuis Meander
Logeerhuis Meander is een specialistisch logeerhuis voor thuiswonende kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Zij kunnen hier logeren of in deeltijd wonen. Zo kunnen de ouders even op adem komen, zich extra op hun andere kinderen richten of op zichzelf.
Servicegroep Irishof
Servicegroep Irishof maakt deel uit van de Gemiva-SVG Groep en is actief in zorgcentrum Irishof. Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking doen werkzaamheden door het gehele gebouw. Ook maken zij bak producten voor de verkoop in de winkel van Irishof. Zij werken zelfstandig of samen met één of meerdere medewerkers van Irishof.
Thijsselaan
Bij leer- en ervaringscentrum Thijsselaan zijn mensen met een verstandelijke beperking die ondersteuning nodig hebben bij een dagbesteding van harte welkom. Iedere dag krijgen zij op maat activiteiten, werkzaamheden en vaardigheden aangeboden. Deze sluiten aan bij hun belevingswereld, ontwikkelingsmogelijkheden, talenten en leeftijdsfase.
Dagbesteding Savelberg en Prinsenhof
Prinsenhof en Savelberg zijn moderne woon- en dienstencentra voor mensen met dementie. De focus van het expertisecentrum ligt op ‘leven en beleven’ in een kleinschalige woonvorm. Het vervoer van en naar de dagbesteding kan, afhankelijk van de indicatie, veelal geregeld worden.
Logeeropvang in de Hanepraij, Irishof en Prinsenhof
Logeeropvang is een uitkomst om de thuissituatie te ontlasten. Zo heb jij de mogelijkheid om vakantie te nemen. Ook bij ziekte is het tijdelijke verblijf een belangrijke ‘back-up’.
Zorgpartners heeft meerdere kamers voor kortdurende opname. Deze zijn ingericht met sanitair, oproepsysteem en radio- en televisieaansluiting. Tijdens de kortdurende opname kun je gebruik maken van de diensten van het centrum, zoals verzorging en verpleging, activiteiten en de maaltijdservice.
Steunouders Gouda
Soms kunnen ouders de verzorging en opvoeding van hun kind (tijdelijk) moeilijk alleen aan. Bijvoorbeeld door psychische klachten, een handicap of andere problemen. Als er geen familieleden of vrienden zijn die de ouders kunnen ondersteunen, kan het kind terecht bij Steunouders.
Steunouders zijn getrainde vrijwilligers die kinderen van 0-13 jaar oud met ouder(s) in een kwetsbare situatie één of meer dagdelen per week opvangen. Dit geeft het kind een aanvullend ‘thuis’ met rust, regelmaat en structuur. De ouders krijgen zo de ruimte om op adem te komen, wat preventief werkt.