Op het gebied van wonen zijn er verschillende mogelijkheden waar je als mantelzorger aan kunt denken. Zoals een woningaanpassing in huis, mantelzorgwoning, maar ook urgentie voor een huurwoning om dichter bij je naaste te kunnen wonen. Om de zorg voor je naaste goed te kunnen blijven volhouden is het belangrijk om je prettig in je woning te voelen. Soms is het zo dat er aanpassingen in huis nodig zijn voor je naaste zodat hij/zij ook prettig kan blijven wonen. Als je zorgt voor een naaste maar diegene woont niet in de buurt kan het een uitkomst zijn om een mantelzorgwoning in de tuin te zetten.
Woningaanpassingen
Woningaanpassingen kunnen je naaste misschien helpen om veilig gebruik te blijven maken van zijn/haar woning. Als jezelf of je naaste dit niet zelf kan regelen, dan kan je een melding van je hulpvraag doen bij het Wmo-loket van de gemeente Gouda. Voorafgaand aan een mogelijke woningaanpassing vanuit de gemeente vindt er een keukentafelgesprek plaats. In dit gesprek zal de Wmo consulent je situatie in kaart brengen en met je bespreken. Na dit gesprek krijg je te horen of je verzoek is goedgekeurd.
Vergoeding woningaanpassingen
De gemeente vergoedt alleen de goedkoopste mogelijkheden. Soms mag je een duurdere aanpassing kiezen, als je daarvoor zelf bijbetaalt. Besluit de gemeente dat je in aanmerking komt voor een vergoeding dan zijn er twee mogelijkheden: zorg in natura of een persoonsgebonden budget. Bij zorg in natura regelt de gemeente de aanpassing voor je. Sommige woonvoorzieningen krijg je in bruikleen. Bij persoonsgebonden budget krijg je een maximumbedrag dat je kunt besteden bij de aanschaf van woningaanpassingen.
Algemeen verkrijgbare aanpassing niet vergoed
Aanpassingen die je ook tegen een redelijke prijs bij een bouwmarkt kunt kopen, worden vaak niet vergoed door de gemeente. Denk aan wandbeugels, een verhoogd toilet of een hendelmengkraan. Vraag bij de gemeente na welke aanpassingen vergoed worden.
Heb je tijdelijk (minder dan 6 maanden) een woonvoorziening nodig? Dan kun je die lenen bij de thuiszorgwinkel. Denk aan voorzieningen zoals een douchestoel, toiletstoel of toiletverhoger.
Meer informatie over woningaanpassingen in de Gemeente Gouda is te vinden op de Goudawijzer. Hier kun je ook de contactgegevens van de gemeente vinden.
Mantelzorgwoning
Wil je als mantelzorger dichter bij degene voor wie je zorgt wonen? Dan kan je ervoor kiezen om een mantelzorgwoning bij of aan je eigen huis te laten bouwen. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning bij je huis voor degene die je zorg nodig heeft. Je kunt ook zelf in de mantelzorgwoning wonen. Diegene die zorg nodig heeft woont dan in het bijbehorende huis.
Als je een mantelzorgwoning plaatst, hoef je de gemeente niet op de hoogte te stellen. Er is hier immers geen vergunning meer voor nodig. Wel gelden er enkele voorwaarden.
Wil je hier meer over weten kijk dan op Goudawijzer. Hier kan je ook de contactgegevens van de gemeente vinden.
Urgentie huurwoning
Zou je graag dichter bij je naaste willen wonen omdat je naaste intensieve zorg nodig heeft? Dan is het mogelijk om een urgentieverklaring voor een huurwoning aan te vragen. Het gaat dan om een urgentieverklaring voor sociale huur. Dit betekent dat je wel onder een bepaalde inkomensgrens moet vallen wil je er aanspraak op kunnen maken.
Als je dringend een sociale huurwoning zoekt door de zorg voor je naaste, kan je een urgentieverklaring (of woonurgentie) aanvragen. Je krijgt dan voorrang op andere woningzoekers. De aanvraag kan je doen bij de woningcorporatie in Gouda.
Wil je hierover meer weten kijk dan op de Goudawijzer. Hier kan je ook de contactgegevens van de woningcorporaties vinden.