Onafhankelijke wijkverpleegkundige is er ook voor u

Als wijkverpleegkundigen van Plicare mogen we een artikel schrijven voor de Mantelzorgercentraal. Een hele eer omdat u, als mantelzorger, voor ons altijd een belangrijke ‘collega’ bent! In de zorg voor uw dierbare bent u als geen ander op de hoogte van de situatie van onze cliënt en kunt u vaak aanvullen wat onze cliënt ons niet kan of durft te zeggen.

Wie zijn we en wat doen we?

Maar laat ik ons eerst voorstellen: wij zijn Janet Sayfaoui (Gouda Oost janet.sayfaoui@plicare.nl, telefoon: 06 29017889), Carla Jochems (Gouda West, carla.jochems@plicare.nl, telefoon: 06-20417758) en Linda Hart (Gouda Noord, linda.hart@plicare.nl, telefoon: 06 144 949 89). Als wijkverpleegkundigen van Plicare zijn wij onafhankelijk en zijn wij verbonden aan de Sociale Teams van de gemeente Gouda. Wij werken intensief met hen samen zodat we de verscheidenheid aan vragen die gesteld worden, zo goed mogelijk kunnen beantwoorden. Het is gebleken dat door de korte lijnen in deze samenwerking uw vraag vlot wordt beantwoord. Ook zijn we op de hoogte van de vrijwilligersorganisaties die actief zijn binnen en buiten de wijk. Zo kunnen er  regelmatig hulpvragen worden opgepakt zoals een boodschapje doen, hond uitlaten, schoonmaakklusje enz. Ook dit zou de mantelzorger kunnen ontlasten.

Geen indicatie nodig

De zorg die wij geven hoeft niet geïndiceerd te worden. Dit betekent dat iedereen die een vraag heeft over de zorg of welzijn, rechtstreeks en kosteloos bij ons terecht kan.

U kunt ons direct benaderen met uw vragen. Ons eerste doel is natuurlijk om uw vraag te beantwoorden, daarnaast bieden we een luisterend oor en denken we mee als dat nodig is. Wij staan u telefonisch te woord en in dit gesprek kijken we samen met u of de vraag telefonisch beantwoord kan worden of dat een huisbezoek beter past. Tijdens dit huisbezoek kunnen praktische vragen gesteld worden maar ook kan het fijn zijn uw hart te luchten bij een professional die met u meedenkt. Soms blijkt dat er professionele hulp ingezet moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ondersteuning van lichamelijke verzorging. Het gebeurt niet zelden dat één partner de andere partner helpt bij bv. de douchebeurt. Dit gaat over het algemeen prima zolang er niet te veel beslag gelegd wordt op de partner. Als de hulpvragen voor de mantelzorger te veel worden kan het gebeuren dat deze mantelzorger overbelast raakt. Een oplossing kan dan bijvoorbeeld zijn om ondersteuning bij douchen door een thuiszorgorganisatie in te zetten.

We weten de weg

Zorgland lijkt soms een oerwoud waar je makkelijk in verdwaalt. Wij zijn bekend met de meeste thuiszorgorganisaties in Gouda en ook met de wijkverpleegkundigen die bij een hulpvraag rechtstreeks benaderd kunnen worden. Wij kunnen contact opnemen met desbetreffende zorgorganisaties en de zorgaanvraag organiseren. De lijnen tussen de Plicare verpleegkundigen en de thuiszorg zijn kort.

Uiteenlopende vragen en situaties

In de loop van de jaren hebben we in veel situaties ondersteuning kunnen bieden. De vragen lopen sterk uiteen; bijvoorbeeld: welke financiële voordelen zijn er voor mij als mantelzorger? Maar ook ‘grotere’ vragen als de dochter die belt en zorgen heeft over haar vader: “Mijn vader begint steeds vergeetachtiger te worden, hij woont zelfstandig, heeft huishoudelijke hulp en kan nog alles zelf. Hij belt mij wel meerdere malen op een dag over zaken die hij niet meer weet. Ik heb een baan en een gezin. Ik probeer  zoveel mogelijk bij hem langs te gaan en zijn telefoontjes te beantwoorden maar het water staat mij aan de lippen”.

Omdat wij vrij zijn om zorg in te zetten die niet geïndiceerd hoeft te worden, hebben we de vrijheid om regelmatig op huisbezoek te gaan en zo een band op te bouwen en te kijken of de mogelijkheid zich voordoet om deze vader te motiveren tot nader onderzoek en te kijken hoe we escalatie kunnen voorkomen.
Eèn van de mooiste voorbeelden van ondersteuning die ik heb mogen bieden was aan een jonge vrouw wiens echtgenoot terminaal ziek was. Zij wilde de laatste zorg zoveel mogelijk zelf oppakken maar voelde zich onzeker. Samen met de huisarts en in een later stadium een vrijwilligster van de Terminale Thuiszorg heeft deze vrouw haar man tot het laatst kunnen verzorgen. Zij kijkt nu terug op een periode van afscheid waarin zij, samen met haar man en kinderen, deze laatste fase hebben kunnen doormaken.

Samen met  Mantelzorgcentraal en het Sociaal Team organiseren we gedurende het jaar  themabijeenkomsten en De Dag van de mantelzorger. Wij proberen er dan alle drie te zijn. Dan kunnen we u persoonlijk ontmoeten en in gesprek gaan. En onze dankbaarheid uiten voor u als mantelzorger, voor wat u doet voor uw naaste en uw omgeving. En wanneer het u iets teveel wordt staan wij met z’n allen voor u klaar!

Groet van Carla, Janet en Linda